1

Borduurpatronen

Borduren op papier is een techniek, waarbij er volgens een bepaald patroon gaatjes worden geprikt in een kaart. Hierna worden er draden getrokken zodat een figuur ontstaat. Regelmatig (we proberen iedere maand een nieuw patroon te plaatsen) vind je hier een klein patroontje dat je gratis kunt downloaden. De meeste zijn geschikt voor bijvoorbeeld op een kaart, maar soms zit er ook wat groters bij.

MOEILIJK?
Welnee, iedereen die graag met naald en draad werkt kan deze techniek beoefenen! Alle handelingen worden per patroon duidelijk en stap voor stap beschreven. Het aantrekkelijke van deze techniek is, dat u snel een zeer origineel resultaat heeft. U zult versteld staan, over het effect dat bereikt wordt met de prachtige glanzende garens en de gouden draad die dat effect nog verhoogt.

Borduren op papier is een simpele maar leuke techniek voor kaarten maken die fraaie effecten geeft. Je hebt hiervoor nodig een prikmat, een prikpen, plakband, borduurgaren, een naald en natuurlijk een patroon.


PRIKKEN
Vouw de kaart open en leg hem met de voorkant naar boven op de prikmat. Fotocopieer een patroon uit een boek of leg de gewenste stencil op de kaart. Prik nu zorgvuldig alle gaatjes door met de fijne prikpen. Houdt hierbij de prikpen verticaal; zo krijgt u een mooi gaatje. De gaatjes, waar meerdere draden doorheen lopen, zijn aangeduid met een grotere stip; prik deze wat groter met de grove prikpen. Wanneer u niet goed heeft geprikt, plak dan een klein stukje plakband achter op de kaart; u kunt nu opnieuw prikken.

BORDUREN
Werk stap voor stap volgens de aangegeven werkwijze; deze staat per patroon aangegeven in de beschrijving. Neem een draad van ongeveer 70 cm. Soms is het mooi om met een dubbele draad te werken: neem dan een draad van 1,3 mtr. Trek hem zo ver door de naald dat er dubbele draad ontstaat. Steek met de naald achter in bij het beginpunt. Laat de draad ongeveer 3 cm achter hangen en plak deze goed vast met een klein stukje plakband buiten het patroon. Plak niet over de geprikte gaatjes heen! Afhechten doet u ook met een klein stuk plakband achter op de kaart. Volg nu de beschrijving per patroon.

Hier vind je diverse GRATIS borduurpatronen om te downloaden en vervolgens te printen.

Download 1
Download 2