1

Craftymarkt


In één keer zijn ze overal: de craftymarkten! Marktjes vol met stands met stands met de mooiste handgemaakte dingen. Niet zomaar geknutseld, maar gecraft en echt heel mooi. De ideale plek om inspiratie op te doen!


De craftymarkt is een event waar ontwerpers, kunstenaars en andere coole creatieven hun zelfgemaakte producten, eigen ontwerpen en objecten laten zien en verkopen. Het bijzondere aan deze markt is dat de deelnemers echt overal vandaan komen en het aanbod op de markt zo enorm breed is, dat je altijd je ogen uitkijkt en veel mensen elkaar tot in de tenen inspireren. Sterker nog: De craftymarkt is zo leuk en zo bijzonder en veel bezoekers van de markt krijgen zo'n enorme boost aan positieve energie en inspiratie van het aanbod dat ze zich in sommige gevallen zelfs spontaan aanmelden als deelnemer tijdens de volgende markt!

Voor het 'gewone' winkelende publiek is de craftymarkt overigens ronduit gevaarlijk: het is onmogelijk dit event te verlaten zonder grote tas vol bijzondere handgemaakte items in te slaan en met cadeaus voor aaal je vrienden, vriendinnen, familie, buren en vage bekenden thuis te komen!!!Wie er wel eens is geweest weet hoe fijn het is: rondwandelen op een bontgekleurde craftymarkt. Dé plek om leuke dingen te kopen, die je niet bij de Blokker of Xenos ziet liggen. Maar ook de plek om inspiratie op te doen, aangestoken door enthousiaste creatievelingen die daar hun handgemaakte spulletjes verkopen. En tijdens de workshops en demonstraties die worden gegeven leer je bijvoorbeeld net weer een een fijne haarsteek die thuis - ondanks het bestudeerde YouTube fimpje - maar niet wilde lukken. Ook als je aan de andere kant van het kraampje staat, als verkopende partij dus, hala je je hart op. Want toch best handig om te weten: hoe komen andere crafters op nieuwe ideeën? De laatste 2 jaar zijn de craftymarkten steeds meer in opkomst, en kun je op meerdere plaatsen in Nederland je creatieve lol op.

Dat deze markten uit Amerika zijn overgewaaid, is logisch: de Verenigde Staten zijn immers het mekka voor crafters en DIY (Do It Yourself). Honderden crafters nemen jaarlijks enthousiast deel aan deze fairs. De deelnemers verkopen de meest uiteenlopende handgemaakte spullen: variërend van kleding tot posters & prints en van keramiek tot sieraden. Allemaal van hoogwaardige kwaliteit, want er melden zich meer verkopers dan er plek is, en dus wordt er door de 'jury' streng geselecteerd op onder meer originaliteit en kwaliteit. Met een beetje leuk in elkaar geknutselde pannenlappen kom je er in Amerika dus niet.

Bewuste consumenten willen geen massaproductie meer, maar kopen steeds vaker liever iets waar iemand zijn energie in heeft gestopt en wat met liefde en vakmanschap gemaakt is. Alleen, een winkel beginnen op een goede locatie en deze mooie handgemaakt spullen gaan verkopen, is lastig en vaak neit rendabel. Dus naast een webshop is zo'n craftymarkt superinteressant om toch je spullen te laten zien.

Een craftymarkt ademt dus een volledig andere sfeer dan een winkelstraat op een drukke koopzondag!
Voor meer informatie zie www.craftymarkt.nl.